Gulyás Gergely kérdésre válaszolva beszélt a Lánchíd-felújítás közbeszerzési eljárásának kiírásáról, amelyet a Közbeszerzési Hatóság jogellenesnek ítélt. Azt mondta: az ügyben semmilyen értelmezési kérdés nem merül fel, a hatályos jogszabályok egyértelműen előírják, hogy építési beruházásoknál az elmúlt 5, illetve legfeljebb 8 év teljesítését lehet figyelembe venni referenciaként.

 Hozzátette: a szabály nem új, 2013 óta így van, ráadásul a szocialista kormányok idején öt év volt a referenciaidőszak, ezt a Fidesz-KDNP-kormány hosszabbította meg legfeljebb nyolc évre.
    "Ezután különböző cégeket megvádolni és gazdasági érdeket keresni egy egyébként független hatóságnak a nyilvánvalóan a törvény szerinti beavatkozása esetén felelőtlenség és még jogilag is értékelhető lenne" - fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek vissza kellene szereznie a rá korában jellemző higgadtságot, továbbá bocsánatot kellene kérnie a kormánypártoktól.
    Ismételt kérdésre azt is mondta: a szabálytalannak ítélt közbeszerzési kiírást egy joghallgatónak is csak tíz percébe telik módosítani.
    Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány üldözi őt, a miniszter úgy reagált: a kormánytól független Közbeszerzési Hatóság a jogszabályban leírt nyolc éven belüli teljesítést kéri számon a főpolgármesteren.
    Ráadásul a kormányrendelet már Tarlós István hivatali idejében is érvényben volt - közölte.
    Azt is mondta: Karácsony Gergely saját magára nézve kedvezőbb szabályokat szeretne, mint amilyeneket Tarlós István vállalt. Hozzátette: a kormány mindezek ellenére szeretne segíteni a fővárosiaknak, hogy minél előbb használhassák a Lánchidat.
    Gyurcsány Ferenc DK-elnök Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét támadó kijelentésére reagálva Gulyás Gergely azt mondta: "az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele", ugyanakkor felháborítónak értékelte a stílust.
    Arra kérdésre, hogy a kuratóriumba az egyetem miért nem jelölhetett tagokat, a miniszter úgy felelt: a törvényben világosan benne van, ki jogosult a tagok jelölésére, a jelölések ennek megfelelően történtek. Hozzátette: világos koncepció mentén hozta meg a döntést az arra jogosult minisztérium, a kuratóriumi tagok pedig biztosítékot jelentenek arra, hogy jó művészeti színvonalon, piacképes, az eddiginél sokkal korszerűbb oktatás valósulhasson meg az egyetemen.
    Gulyás Gergely azt kérte, adják meg a lehetőséget a testületnek, hogy dolgozzon.
    Egy év múlva vissza lehet térni arra, hogy a kuratórium működése jót tett-e az intézménynek - tette hozzá, jelezve, vannak további terveik is az egyetemmel, de részletekbe nem bocsátkozott.
    A Pesti úti idősotthon ügyében Gulyás Gergelyt kérdezték Karácsony Gergely egyik korábbi televíziós nyilatkozatáról, amelyben nem adott egyértelmű választ arra, hogyan tudják pótolni a létszámhiányt, illetve a szociális ellátórendszer problémáira hárította az ott talált hiányosságokat.
    A miniszter azt mondta: az idősotthon a főváros fenntartásában van, ha nem tudja működtetni, akkor ne keressen hivatkozási alapot, hanem adja át olyan fenntartónak, amely képes erre.
    A fenntartónak nincs lehetősége arra, hogy ne biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek a biztonságos és törvényes működéshez szükségesek - tette hozzá.
    Azt mondta, az idősotthonban a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett fertőzések miatt azt állapították meg a hatóságok, hogy nem tartották be az intézményben a szabályokat. A Pesti útihoz hasonló fertőzési gócpont nem volt sehol máshol az országban - jegyezte meg.
    Kijelentette: a múlt tapasztalatai alapján a fővárosnak különös kötelessége lenne és különös figyelemmel kellene lennie annak érdekében, hogy a törvényes működési feltételeket az idősotthonban biztosítsa.
    Ha erre nem képes, akkor az lenne a helyes, ha átadná más fenntartónak - fűzte hozzá.
    Gulyás Gergely helyesnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány alatt a Miniszterelnökségen gyermekfelügyelet volt, mivel az 1300 fős tárcánál nem volt megengedett az otthoni munkavégzés. Közölte, 4,1 millió forintot fordítottak a pedagógusok bérére megbízási szerződéssel.
    Szólt arról is, hogy három éve is szerette volna megvenni a magyar kormány a Mátrai Erőművet, de a német tulajdonos nem nekik adta el. Kitért arra, hogy a cél az erőmű karbonsemlegessé alakítása.
    A halászok kártalanítására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a korábbi miniszteri ígéretnek megfelelő előterjesztést tett a kormánynak, amely azt még nem fogadta el.
    A miniszter szólt arról is, hogy az igazságügyi miniszter által másfél-két hónappal ezelőtt létrehozott munkacsoport foglalkozik a Facebook-szabályozással kapcsolatos kérdésekkel, egyelőre még nincs végleges eredménye a testület tevékenységének.
    A terület néhány pontján értelme lenne egységes európai szabályozásnak - mondta Gulyás Gergely.
    Arra a kérdésre, hogy tervez-e tenni valamit a kormány az újságírók védelmében, mert az elmúlt időszakban több újságíró lakásánál megjelentek sajtóorgánumok a miniszter arról beszélt: a magánszféra mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy mi a hivatása.
    Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy egy újságíró egyéni megkeresése a saját lakásában lehet, hogy a magánélethez való jogot megsérti, ezért pert indíthat, de a gyülekezési joghoz nincs köze.
    A jog ma is védi az újságírók magánlakását, és soha nem értettek egyet azzal, hogy a magánszféra tekintetében különbséget tegyenek közszereplő és nem közszereplő között - mondta Gulyás Gergely.
    Kérdésre válaszolva elmondta: a bankszövetséggel tárgyalások folynak arról, hogy a mostani moratórium szabályai miként alakuljanak 2021. január 1-jétől.

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre...
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a 2023/2024-es tanév érettségi vizsgaidőszaka. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an...
A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...

A címlapról

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt...
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival...
A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.