Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

 

Sikerrel zárult a 6. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás és a 27. AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. A kiállításra szervezett szakmai konferenciák telt házzal zajlottak, és a résztvevők szerint különösen eredményes volt a beszállítói fórum, ahol számos üzlet köttetett.

Az eddigi évek egyik legsikeresebb járműipari kiállításcsokra ért véget október 19-én. A három napos rendezvényen 15 országból, 255 kiállító vett részt, ami 2017-hez képest 16%-os emelkedést mutat. A megnövekedett érdeklődés a látogatószámon is megmutatkozott, hiszen átlagosan napi 20%-kal haladta meg a tavalyit. Bruttó 20 ezer négyzetméteren a 4 magyarországi autógyár mellett számos, a saját területén meghatározó cég volt jelen: TIER1-es, TIER2-es és TIER 3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY társrendezvénye ezúttal is az AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA szakkiállítás volt. A hazai autójavító és -fenntartó ipar legjelentősebb szakmai fórumán a diagnosztika, a garázsberendezések és a gépjárműalkatrészek, valamint a szolgáltatások kínálatát egy fedél alatt tekinthették meg a gépjárműjavító szakma szereplői.

 

„Forradalom részesei vagyunk”

„Szintet lép a magyar autóipar, cél, hogy a gyártás mellett Magyarország élen járjon a technológiák fejlesztésében is” – mondta Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a kiállítás megnyitóján. A miniszter, aki az esemény fővédnöke is hozzátette: a kormány támogatja, hogy a magyar tulajdonú kis- és középvállatok az autóiparban is a termelési és értékláncban minél magasabb hozzáadott értéket tudjanak előállítani, saját szellemi termékkel legyenek képesek megjelenni. Dr. Palkovics László hangsúlyozta: az autóipar a magyar gazdaság hajtómotorja, lehetővé teszi, hogy a gazdaság növekedése tartósan 4 százalék felett legyen.

Az ágazat a legutóbbi „forradalom, az ipar 4.0 indulása óta nem egyszerűen követője, de motorja a változásoknak. Ezt már Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója mondta. „Kiállítás-szervezőként és cégvezetőként, büszke vagyok arra, hogy részesei lehetünk ennek a forradalomnak a HUNGEXPO-val. Magyar emberként pedig arra vagyok büszke, hogy Magyarország ennek a forradalomnak az egyik éllovasa, immár nem csak, mint az autógyártás helyszíne, hanem mint a változás alakítója is” – tette hozzá a vezérigazgató.

Szakmai találkozók, képzések, verseny

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák középpontjában a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, az elektromos hajtás és az ipar 4.0 állt. A szakmai találkozók közül kiemelkedett az Innováció – az autóipar hajtóereje konferencia, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében, a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia, valamint Az e-mobilitás másképpen 4. konferencia, melyet a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezett.

 

A MAGE – MAJOSZ – HIPA B2B beszállítói fórumon 16 beszerző -, 31 beszállító céggel 140 tárgyalást kezdeményezett.

A látogatók különböző szakmai képzéseken vehettek részt, melyek közül is kiemelkedően sikeres volt idén a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete, valamint a Maróti Könyvkereskedés Kft. által szervezett Továbbképzés a szellemi tulajdon védelmében – Fókuszban a BMW című rendezvény és a Schneider Electric által szervezet villanyszerelő képzés.

A kiállításra időzítették a Látni és látszani országos közlekedésbiztonsági akció hivatalos megnyitóját és az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztatót

Idén a BME Formula Racing Team csapata nyerte a mérnökhallgatók ötödik alkalommal meghirdetett TechTogether versenyét, amelyen ezúttal 8 egyetem 15 csapata vett részt. A verseny célja – az ismeretek felmérésen túl – szorosabb kapcsolatot teremteni a műszaki felsőoktatásban tanulók és a járműipari cégek között. Ezen felül a kiállító járműépítő csapatok népszerűsítik a műszaki pályát a középiskolás fiatalok számára.

A HUNGEXPO évek óta elkötelezett támogatója a hazai munkaerő piac javítását célzó elképzeléseknek, így idén is felajánlotta internetes felületeit a kiállítóknak, akik több mint 150 nyitott pozíciót hirdettek meg, melyekről a kiállításon érdeklődhettek az álláskeresők.

 

A „négy nagy” az AUTOMOTIVE HUNGARY-n

Több ezren keresték fel a három nap alatt a négy magyarországi autógyár standjait, ahol megtekinthették a legújabb fejlesztéseket. Az AUDI HUNGARIA elhozta a szinte teljes egészében Magyarországon tervezett és gyártott nagy teljesítményű motorját, amelyet a többi között a Roadster autókba szerelnek, valamint az új elektromos motorját, amelynek borítása szintén a győri üzemben készül. A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának standján idén két különleges autó is várta az érdeklődőket: egy sportos új Mercedes-Benz A-osztály, amelyet első Németországon kívüli helyszínként Kecskeméten kezdtek gyártani 2018-ban, és egy luxus-felszereltségű, extravagáns Mercedes-AMG GT Roadster. A gyár standjának népszerű eleme volt az autóverseny-szimulátor, valamint a VR-szemüveg segítségével tett virtuális gyárlátogatás. A világhírű autógyártó kecskeméti telephelyén 2012-ben indult be a termelés, és azóta Magyarország meghatározó vállalatává vált. A gyár ma Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója. Idén is bemutatkozott a kiállításon az Opel Magyarország, amelynek szentgotthárdi üzeme a cég legnagyobb európai motorgyára, ahol évente több mint 600 ezer motort állítanak elő. Az Opel elhozta az AUTOMOTIVE-ra két népszerű modelljét, a CROSSLAND-X-et és a GRANDLAND-X-et is. A Magyar Suzuki Zrt. standjának fontos eleme a Magyarországon legnagyobb darabszámban értékesített, hazai gyártású Vitara megújult változata volt.

 

 

 

Ossza meg az információt!

Most kaptuk a rossz hírt Amerikából, hogy sajnálatos módon Radics Gigi fél éve gyakorló külföldi zenekara a napokban lemondta az énekesnő novemberi koncertshowján való közös zenélést. Gigi nagyon szomorú, hiszen rengeteget készült és megannyi rajongója várta már a fergeteges koncertet, de az még jobban megérinti az énekesnőt, hogy egy szomorú esemény, egy baleset szólt közbe, ahol több zenekari tag könnyebben megsérült. Szerencsére mindenki jól van, de mivel ez a probléma kihat a próbák rendjére is, így a koncertet mindenképpen halasztani kell.

Gigi közösségi oldalán keresztül tett ígéretet, hogy a koncertet nem fogják véglegesen törölni, mindenképpen bepótolják a közeljövőben, Gigi az új dátumról hamarosan értesíti közönségét. A már megváltott jegyeket a koncertszervezők maradéktalanul visszatérítik, Gigi pedig ajándékkal kedveskedik a pórul járt rajongóknak kárpótlásul.

Ossza meg az információt!

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az október 23-i ünnephez kapcsolódóan munkarendünk az alábbiak szerint alakul: 2018. október 20. (szombat): Hulladékszállítás a szombaton esedékes területektől
Szelektív hulladékgyűjtés a szombati program szerint
Ügyfélszolgálati irodáink
...

Ossza meg az információt!

Két nagy múltú rendezvényen folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző roadshow. A Békéscsabai Kolbászfesztiválon ugyan a füstölt ínyencségeké lesz a főszerep, de a könnyed falatokra vágyók sem maradnak éhen, ha a „Kapj rá!” standjához látogatnak. Tatán, az Öreg-tó partján pedig a Nagy Halászfesztiválon ízlelhetnek kitűnő halfogásokat az arra járók.

 

A Csabai Kolbászfesztivál nemcsak békés megyei, hanem közép-európai szinten is az egyik legismertebb gasztrokulturális rendezvény. A 2018. október 19-22. között zajló fesztivál résztvevői a híres csabai kolbászon kívül számos füstölt terméket, valamint hagyományos, kézműves élelmiszert – mézeket, szörpöket, savanyúságokat – kóstolhatnak és vásárolhatnak meg a négynapos rendezvény alatt. A kétségtelenül ízletes, ám „nehéz” ételnek számító kolbászok, szalámik és szalonnák mellett bizonyára jól esik majd a könnyű és tápanyagban gazdag halfalatokat is megkóstolni. A „Kapj rá!” standján a halkolbász ízén túl receptfüzetekkel és gyermeksarokkal is ismerkedhetnek a látogatók.

Bográcsos halászlé, tradicionális halételek, kitűnő borok mellett a „Kapj rá!” standja sem hiányozhat a hétvége másik rendezvényéről, az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválról. A 2018. október 19-21. között megrendezésre kerülő eseményen az ország minden szegletéből odasereglő halfőző mesterek csillogtatják meg tudásukat, az ízletes fogásokat pedig üde neszmélyi borokkal öblíthetik le a látogatók. A „Kapj rá!” füstölt pisztrángfilével és halpástétommal várja a standhoz látogatókat, a nagy népszerűségnek örvendő gyerekfoglalkoztatóban pedig a legkisebbek oldhatnak meg izgalmas feladatokat.

 

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

Ossza meg az információt!

 

Tízezernél is több látogatót várnak a szervezők a 6. AUTOMOTIVE Hungary és a 27. AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállításra, amely a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban lesz október 17–19. között. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák középpontjában a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, az elektromos hajtás és az ipar 4.0 áll.

Az idei év sok szempontból emlékezetes marad a magyar autóipari szektor szereplőinek. Hat év után legördült az 1 milliomodik jármű a kecskeméti autógyár futószalagjairól, és megvalósulhat a hazai járműipar diverzifikációja azzal, hogy megállapodás született a másik német autóipari óriás debreceni összeszerelő üzemének felépítéséről. Utóbbi hatalmas lökést ad nemcsak az iparágnak, hanem az ország gazdaságának is, amelynek a járműipar már eddig is meghatározó szegmense volt. Ráadásul azzal, hogy immár mind a három német prémium márka gyártókapacitása jelen lesz Magyarországon, az eddiginél is jelentősebb tudástranszfer kerül az országba.

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a járműiparral foglalkozó szakmai események iránt Mindezek magyarázzák, egyben ki is emelik a 6. AUTOMOTIVE Hungary kiállítás jelentőségét. Ez ma az egyetlen olyan rendezvény Kelet-Közép-Európában, ahol a járműgyártás teljes spektruma képviselteti magát a tervezéstől a kivitelezésig. Az idei eseményen 15 ország (Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Hollandia, Kína, Lengyelország, Litvánia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Taiwan és Magyarország) 236 kiállítója lesz jelen. A négy magyarországi nagy autógyár mellett számos, a saját területén meghatározó cég vesz részt a kiállításon, TIER1-es, TIER2-es és TIER 3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek. A rendezvényre a tavalyihoz hasonlóan idén is több mint 10 ezer szakembert várnak.

Az AUTOMOTIVE Hungary szakmai partnerei hagyományosan a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). Az esemény fővédnöke Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák középpontjában a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, az elektromos hajtás és az ipar 4.0 áll. És bár az autógyártás egyre inkább gépesített folyamat, az emberi munkaerő még mindig az egyik legnagyobb érték. Így az elmúlt évekhez hasonlóan most is meghatározó lesz a kiállításon a szakképzés ügye. A szakmai találkozók közül kiemelkedik az Innováció – az autóipar hajtóereje elnevezésű konferencia, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében; az Ipar 4.0 konferencia, a MAGE és a Portfolio szervezésében, Az e-mobilitás másképpen 4 elnevezésű konferencia, a a BPMK szervezésében. Idén is lesz MAGE – MAJOSZ – HIPA B2B beszállítói fórum és  TechTogether, a mérnökhallgatók versenye.

A kiállítás társrendezvénye ezúttal is az AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás, amely idén 27. alkalommal jelentkezik. A hazai autójavító és -fenntartó ipar legjelentősebb szakmai fórumán a diagnosztika, a garázsberendezések és a gépjárműalkatrészek, valamint a szolgáltatások kínálatát egy fedél alatt tekinthetik meg a gépjárműjavító szakma szereplői. A kiállítás alkalmat teremt a szakemberek számára, hogy megismerjék az autóiparhoz kapcsolódó ágazatok és szolgáltatások újdonságait, fejlesztéseit és bemutatásra kerül a villamos autók szervizelése, továbbá az ehhez szükséges műszerek és célszerszámok.

Idén is célként tűzi ki az AUTOMOTIVE HUNGARY, hogy állásbörzeként is megjelenjen a kiállításra érkező fiatalok számára. A rendezvény így különösen egyedi környezetet biztosít az 5. TECHTOGETHER verseny lebonyolítására. A verseny célja szorosabb kapcsolatot teremteni a műszaki felsőoktatásban tanulók és a járműipari cégek között. Ugyanakkor a kiállító járműépítő csapatok közreműködésével a verseny népszerűsíti a műszaki pályát a nézőként résztvevő középiskolás fiatalok számára.

Idén először hirdette meg a Hungexpo Zrt. az AUTOMOTIVE Hungary kiállításon az Innovációs Termékdíj pályázatot. Több ipari szakkiállításunkon már hagyományosnak mondható ez a Termékdíj pályázat. Első alkalommal is már számos színvonalas pályázati anyag érkezett a szakmai zsűrihez  (Magyar Gépjárműgyártók Egyesülete, autopro.hu) melyből négy kategóriában hirdetett Nagydíjat és egy kategóriában Különdíjat.

 

SZERSZÁMOK KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS TERMÉK LETT:

Hoffmann Hungary Quliaty Tools Kft.  - A pavilon 201N

GARANT Xpent – moduláris és flexibilis 5 tengelyes gépsatu

 

SZOFTVER KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS TERMÉK LETT:

Varinex Informatikai Zrt. - A pavilon 202B, 202I

Autodesk Product Design Collection System gépészeti tervező rendszer

 

IPARI LOGISZTIKA KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS TERMÉK LETT:

Szkaliczki Kft. - A pavilon 209E

Vákumformázott logisztikai tálca

 

3D NYOMTATÁS KATEGÓRIÁBAN NAGYDÍJAS TERMÉK LETT:

Stratasys GmbH - A pavilon 202A

Fortus 380mc™ Carbon Fiber Edition 3D nyomtató

 

KÜLÖNDÍJBAN RÉSZESÜLT:

Vendinvest Magyarország Kft. - A pavilon 309A

Eszköz visszagyűjtő automata rendszer, intelligens tartály

Ossza meg az információt!

Minden eddiginél sűrűbb ősz elé néz a Hungexpo. Az ország legnagyobb kiállításszervezője a piaci trendeket követve több új és számos hagyományos rendezvénnyel várja a látogatókat. A kiállítások és vásárok mellett szakmai konferenciák és egy nemzetközi sportesemény is helyet kap a Budapesti Vásárközpontban.

Az egészségipar mindenhol a világon – így Magyarországon is – az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. Idehaza 2009 óta több mint 600 milliárd forint fejlesztési forrás áramlott ide, ami csak az elmúlt évben 200 milliárd forint többletforrást jelentett. Szakértők szerint nem átmeneti, a divat vagy az aktuálisan felfutó kereslet szülte konjunkturális ágazatról, hanem tartósan és folyamatosan bővülő, stabil, a recessziótól is szinte teljesen védett piacról van szó. Olyanról, amely más ágazatokra is innovatív hatással van.

Mindezeket figyelembe véve indítja el idén a Hungexpo a HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai kiállítást és konferenciát, amely a cég reményei szerint hamarosan nemcsak idehaza, hanem a régióban is a szakma tájékozódási pontja lehet. Az október 11–13. között megrendezett kiállításon 2.300 négyzetméteren több mint 80 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait. A kiállítók között megtalálhatók a legnagyobb orvostechnikai, valamint gyógyászati segédeszköz gyártó-és forgalmazó cégek, magán egészségügyi szolgáltatók, egészségbiztosítók, szakmai szervezetek. Az orvostechnikai és gyógyászati segédeszközöktől kezdve, az ápolási eszközökön, kórháztechnikán át a gyógyszerellátást és a betegek otthonápolását segítő eszközökig felvonul a szakma élvonala. Megjelennek a magyar orvostechnikai ipar piacvezető képviselői, mint a 77 Elektronika Műszeripari Kft., Innomed Medical, Diagon Diagnosztikai Kft., Medison Kft, Mediagnost Kft., Control-X Medical Kft., Sanatmetal Kft. Továbbá a Medicor Elektronika Zrt., Siemens Healthcare Kft., Sanofi-Aventis Zrt., Hartman-Rico Hungária Kft., Hungimpex Kft., Duna Medical Center Kft., Legrand Magyarország Zrt., Hungimpex Kft., Beurer medical Hungary Kft., Rextre Kereskedelmi Kft. A kiállításon és a hozzá kapcsolódó programokon keresztül megismerhetők a legújabb technológiai eredmények, áttekinthetők a legfrissebb elemzések.

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter a fő szervezője a Nemzetközi Orvostechnikai Konferenciának, amelynek fő témája a Magyarországon 100 éve ipari termelést folytató, 2018-ban centenáriumát ünneplő, jelentős hazai innovációs potenciállal bíró orvostechnológiai ipar fejlesztése lesz. A kiállításon rendezik a 40. Medicina Konferenciát, amelyen részt vesz Dr. Kásler Miklós, az EMMI minisztere is. A konferencián neves előadók részvételével szó lesz a többi között az új Nemzeti Népegészségügyi Programról, a katasztrófa medicináról, a gyógyító intézmények finanszírozásáról és az ágazati innovatív gyógyszer- és orvos technológiákról.

A kiállítás harmadik napja a nagyközönségé. Az ingyenes Családi Egészségnapon egészségügyi szűrésekkel, tanácsadással várják a látogatókat. A legkisebbek a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének Teddy Maci Kórházában játékosan megismerkedhetnek a gyógyítás fontosságával, a bátrabbak pedig megmérettethetik magukat az „ÉV EGÉSZSÉGVERSENYZŐJE” címért, ahol értékes ajándékokat is nyerhetnek.                      

                                                        **

Az építőipar fejlődése, a növekvő lakásépítési és átalakítási kedv kedvezően hat a hazai lakberendezési piacra is. Ez, valamint az a tény, hogy a tavaszi CONSTRUMA kiállításnak immár hét éve sikeres eleme az OTTHONDesign, adta az ötletet a Hungexpo vezetőinek, hogy az őszi szezonban önálló kiállítást szenteljenek a témának. Az OTTHONDesign Ősz az eredeti koncepciót továbbfejlesztve, új megoldásokkal, partnerekkel és programokkal kiegészítve lesz látható a G pavilonban, október 12–14. között. A bruttó 9.500 négyzetméteres területen 97 kiállító vonultatja fel a berendezéshez szükséges termékeket, szolgáltatásokat. A kiállításon két külföldi kollektív stand is lesz: román és egyiptomi cégek is részt vesznek az OTTHONDesign Ősz Otthonteremtési kiállítás és vásáron.

 

A kiállítás stratégiai partnere az idén 15 éves Design Hét Budapest (DHB). Az együttműködésnek köszönhetően a látogatók ízelítőt kaphatnak a folyamatosan bővülő hazai kreatív ipar jelenéből. Ennek egyik eredménye a Pure Design projekt amely olyan fiatal hazai tervezők számára kínál önálló bemutatkozási lehetőséget, akik már eljutottak brand építésük azon szakaszába, hogy termékeikkel készek az önálló megmérettetésre, piacra lépésre, vagy a korábbinál szélesebb közönség számára termékeik értékesítésére. Ugyancsak a Hungexpo és a Design Hét együttműködésének gyümölcse a Hova tovább? felsőoktatási börze, melyen 24 kreatívipari oktatási intézmény vesz részt és mutatja be az általuk kínált képzési lehetőségeket. Az eseményhez kapcsolódva szervez kerekasztal beszélgetést a nyitónapra kiállítás másik szakmai partnere, a Bútorszövetség. A kerekasztal résztvevői neves szakemberek, oktatási intézmények képviselői, akik többek között arról beszélgetnek, meddig és mit érdemes tanulni, mit jelent a „long-life learning”.

A nagyközönség számára is színes program lesz a Wood Like elnevezésű családi workshop, ahol szakértő fiatalok segítségével bárki elkészítheti saját bútorát, amit aztán akár haza is vihet.

A rendezvény egyik központi eleme az Innováció – Otthon stand, amely a technika fejlődésével párhuzamosan mutatja be az otthonok változását. A 100 négyzetméteres kiállító helyen mini enteriőrökkel, lakberendezési tanácsadással és előadásokkal várják a látogatókat. Ezeken egyebek mellett az új generációs, személyre szabott tervezésről, egészséges, energia hatékony és „okos” otthonokról és az otthon biztonságáról lesz szó.

 

A kiállítással egy időben két másik eseménynek is házigazdája lesz a Hungexpo Budapesti Vásárközpont. Ezek egyike a LAKÁS 2018 ingatlankiállítás és vásár, amely ismét egy tető alá hozza a lakásközvetítő hálózatokat, a bankokat, a lakástakarék-pénztárakat és a biztosítókat. Október 14-én rendezik ugyanitt a pesti BABA EXPO-t, ahol a baba-mama, gyermek témakörben érdekelt cégek, szolgáltatók, importőrök, termékforgalmazók mellett lehetőséget adnak a kismamáknak is a használt ruha-, játék-, babaholmi adás-vételére. Az Otthon Desing Ősz kiállításra megváltott belépőjeggyel ezek a rendezvények is megtekinthetők.                                            

Az idei év sok szempontból emlékezetes marad a magyar autóipari szektor szereplőinek. Hat év után legördült az 1 milliomodig jármű a kecskeméti autógyár futószalagjairól, és megvalósulhat a hazai járműipar diverzifikációja azzal, hogy megállapodás született egy másik német autóipari óriás debreceni összeszerelő üzemének felépítéséről. Utóbbi hatalmas lökést ad nemcsak az iparágnak, hanem az ország gazdaságának is, amelynek a járműipar már eddig is meghatározó szegmense volt. Ráadásul azzal, hogy immár négy nagy német márka gyártókapacitása jelen lesz Magyarországon, az eddiginél is jelentősebb tudástranszfer kerül az országba.

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a járműiparral foglalkozó szakmai események iránt. Ezek közül is a legnagyobb az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás. Ez ma az egyetlen olyan rendezvény Közép-Kelet-Európában, ahol a járműgyártás teljes spektruma képviselteti magát a tervezéstől a kivitelezésig. A kiállításcsokron 15 ország (Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Hollandia, Kína, Lengyelország, Litvánia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Taiwan és Magyarország) 236 kiállítója lesz jelen bruttó 20 000 négyzetméteren. A négy magyarországi autógyár mellett számos, a saját területén meghatározó cég vesz részt a kiállításon, TIER1-es, TIER2-es és TIER 3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek. A rendezvényre a tavalyihoz hasonlóan idén is több mint 10 000 szakembert várnak.

Az AUTOMOTIVE Hungary szakmai partnerei hagyományosan a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA).

Az esemény fővédnöke Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó konferenciák középpontjában a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, az elektromos hajtás és az ipar 4.0 áll, és bár az autógyártás egyre inkább gépesített folyamat, az emberi munkaerő még mindig az egyik legnagyobb érték. Így az elmúlt évekhez hasonlóan most is meghatározó lesz a kiállításon a szakképzés ügye. A szakmai találkozók közül kiemelkedik az Innováció – az autóipar hajtóereje elnevezésű konferencia, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében; az Ipar 4.0 konferencia, a MAGE és a Portfolio szervezésében, Az e-mobilitás másképpen 4. elnevezésű konferencia, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezésében. Idén is lesz MAGE – MAJOSZ – HIPA B2B beszállítói fórum és TechTogether, a mérnökhallgatók versenye.

A kiállítás társrendezvénye ezúttal is az AUTÓTECHNIKA-AUTODIGA Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás, amely idén 27. alkalommal jelentkezik. A hazai autójavító és -fenntartó ipar legjelentősebb szakmai fórumán a diagnosztika, a garázsberendezések és a gépjárműalkatrészek, valamint a szolgáltatások kínálatát egy fedél alatt tekinthetik meg a gépjárműjavító szakma szereplői. A kiállítás alkalmat teremt a szakemberek számára, hogy megismerjék az autóiparhoz kapcsolódó ágazatok és szolgáltatások újdonságait, fejlesztéseit és bemutatásra kerül a villamos autók szervizelése, továbbá az ehhez szükséges műszerek és célszerszámok.

                                                                                                                **

 

Vendégrendezvények

A Hungexpo Zrt. –  saját kiállításai mellett –  másik kiemelkedő profilja a Budapesti Vásárközpont mint kiállítási és konferencia és rendezvény helyszín kereskedelmi célú értékesítése. E tevékenység jelentőségét jelzi, hogy az ebből származó bevétel évről évre nő, és 2018-ban már a cég teljes bevételének csaknem felét ez adja. Az idei év második felében is számos kiállításnak, b2b és b2c vásárnak, szórakoztató programnak és céges rendezvénynek adnak otthont a Hungexpo pavilonjai.

A szeptember 28-án zárult EuroSkills Budapest 2018 versenyeit óriási érdeklődés kísérte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg. A verseny és hozzá kapcsolódó kiállítás és konferencia előkészítését és lebonyolítását a Hungexpo csaknem 300 munkatársa segítette. Maga az építés egy hetet, a bontás négy napot vett igénybe. A nemzetközi szakmai fesztivál és szakember találkozó lebonyolításához szükséges eszközök beszerzését 84 szponzor és 20 partner támogatta gépekkel, szerszámokkal, alapanyagokkal, technikai személyzettel és know-how-val. A verseny lebonyolításában 700 önkéntes is segített. „Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét mind pedig a méreteit illetően” – mondta Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

Az október 5–7. között, a Hungexpón immár harmadik alkalommal megrendezett Budapest Music Expo olyan rendezvény, amely nemcsak zenészeknek és a zeneszeretőknek nyújt felejthetetlen élményt, hanem a családoknak, kisgyermekeknek és pályakezdő fiataloknak is. Az eseményre 12.000 m²-en 50.000 látogatót várnak.

A 18.Dental World nemzetközi fogászati konferenciát és kiállítást idén október 11-12-én rendezik a HUNGAROMED-del egy időben. Az esemény, amely negyedik alkalommal kap helyet a Hungexpón, 12 konferencia szekcióval 80 előadóval, várhatóan 8000 látogatóval és 350 kiemelkedő fogászati márkával érkezik Budapestre.

A MondoCon (október 20–21.) évről évre lehetőséget biztosít az anime, a manga, képregény, fantasy, scifi és tv sorozatok rajongói számára, hogy találkozzanak egymással és hőseikkel. A MondoCon-on előreláthatólag csaknem 10 ezren vesznek részt.

A harmadik Esküvő Kiállításra 400 kiállítót és csaknem 6000 látogatót várnak. Közép-Európa legnagyobb horgászkiállításán, a Ponty Show-n 200 márka, 100 kiállító és 10 ország szakemberei kötik le a várhatóan 15 ezer látogató figyelmét. A PlayIT Show a Budapest Game Show, Magyarország első valódi játékos expójának jogutódja, mely Budapesten évente kétszer, valamint több vidéki nagyvárosban nyújt érdekes és változatos programot nemtől és kortól függetlenül mindenkinek, aki érdeklődik az IT, valamint a mobilok és a videójátékok világa iránt. A Total Dance Festival fenomenális díszlettel, különböző piro és lézer show-val valamint látványelemekkel hozza el a 90’-es és 2000-es évek legnagyobb világsztárjainak és legnépszerűbb magyar előadóinak slágereit az ország legnagyobb téli zenés fesztiválján.

December 8-án lesz Közép Európa legnagyobb indoor elektronikai zenei fesztiválja, a Bónusz, amelyre több mint 8000 vendéget várnak a szervezők.

Az októberi Cleaning Show 2 évente megrendezésre kerülő regionális szakkiállítás, amely a magyarországi tisztítás-technológiai szolgáltató, gyártó- és forgalmazó cégek bemutatkozására ad lehetőséget. A 10 éves múltra visszatekintő Baba-Expo egy országjáró kiállítás budapesti eseménye, amelyen a baba-mama, gyermek témakörben érdekelt cégek, szolgáltatók, importőrök, termékforgalmazók bemutatkozása mellett a kismamák is kicserélhetik használt babaruháikat, játékaikat. A Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának SzakMázz! elnevezésű kiállítása elsősorban a pályaválasztókat célozza.

A 2019-es év első jelentős kiállítása a január 10–12-i Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A sorrendben 19. ilyen rendezvény célja, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre és összekapcsolja a felsőoktatási intézményeket a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. A tavalyi Educatio-ra több mint 52 ezer látogató volt kíváncsi, és a szervezők idén sem várnak kevesebb érdeklődőt.

A kiállításokon kívül számos vállalati rendezvény és nemzetközi konferencia helyszíne is a Hungexpo Budapesti Vásárközpont. Itt tartja következő nemzetközi kongresszusát az ERA-EDTA (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association), az Európai Vese Társaság és Európai Dialízis és Transzplantációs Társaság). A világ legjelentősebb nephrológiai szakmai szövetsége évente más európai városban ülésezik, a 2019-es kongresszusra még hét évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot a HUNGEXPO a Magyar Nephrológiai Társaság támogatásával. Budapest legutóbb 1986-ban volt az esemény házigazdája. Akkor a 3.000 fős rendezvény nagynak számított, ám azóta a részvevők száma megháromszorozódott. A 2019-es budapesti kongresszus négy napjára 9-10.000 vendéget várnak június 13–16. között.

A kongresszus idején egy 2.500 fő befogadására alkalmas plenáris terem és 7 további (500-1.000 fő kapacitású) szekcióterem áll a részvevők rendelkezésére a rendezvény teljes helyigénye 40.000 négyzetméter lesz. „Büszkék vagyunk arra, hogy Budapest ismét felkerül Európa megakongresszus térképére. Bécs, Madrid és Koppenhága után érkezik hozzánk jövőre ez a rendezvény, sok évi előkészítő munka után – mondta Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója. – A HUNGEXPO számos, több ezer fős kongresszust látott már vendégül és szervezett meg az elmúlt években, az ERA-EDTA mérete miatt azonban kiemelkedik ezek között is. Utoljára 2002-ben érkezett hasonló nagyságrendű rendezvény Budapestre, az EASD, európai diabétesz kongresszus. A csaknem 10 ezer vendég a főváros összes nagyobb szállodájának érezhető forgalmat hoz, előzetes számításaink szerint körülbelül 30 ezer vendégéjszakát jelent” – tette hozzá a vezérigazgató.

 

 1. április 11–17. között különleges sportesemény helyszíne is lesz a Hungexpo. Itt rendezik a WTTC 2019-et, az Egyéni Asztalitenisz Világbajnokságot, amelyre összesen több tízezer nézőt és versenyzőt várnak. A versenyt négy pavilonban bonyolítják majd: a G-ben rendezik a döntőket, itt épül a nagy aréna, valamint az 5.000 fő befogadására alkalmas lelátó. Az F pavilonban kap helyet az úgynevezett VIP beütő csarnok, a bírói és játékosi pihenő, a sajtóközpont és konferencia terem. Az A pavilon egyik felében a játékosok gyakorolhatnak, a másikban pedig a selejtezőket tekinthetik meg a nézők, a 2000 fős mobil lelátókról. A D pavilonban az étterem és a szurkolói zóna lesz, itt vásárolhatók meg majd a versennyel kapcsolatos ajándéktárgyak.

 

Ossza meg az információt!

A 2018. október 19-ről 20-ra, péntekről szombatra virradó éjszaka éjfél és 4:30 között lezárják mind a gépjármű-, mind a gyalogos forgalom elől a Lánchidat, mert a dunai átkelő tervezetten jövő ősszel kezdődő felújításához kapcsolódóan terheléspróbát végeznek. Ebben...

Ossza meg az információt!

Második alkalommal uralkodott el a Chaos a fejlesztők között

Ossza meg az információt!

A rejtélyes Rejtő Jenőt új oldaláról is bemutatja Thuróczy Gergely kutató 2018. október 25-én, csütörtökön délután öttől az alapítványi Vasas Könyvtárban.

Ossza meg az információt!

A jogalkotás, jogalkalmazás és az informatika különböző sebességű fejlődése könnyen bajba sodorhatja az informatikai témájú ügyekkel foglalkozó ügyvédeket.

Ossza meg az információt!

A parlament kedden különleges eljárásban megszavazta a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszüntetését.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Október 23-án tizedik alkalommal kerül sor a Kolonics György Emlékfutásra, amelyet a tragikusan korán elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenus tiszteletére rendeznek.
Minden évben csillogó gyerekszempárok, mosolygós arcocskák kíséretében gördül be az M2 Mikulás Expressz a Nyugati pályaudvarról a Vasúttörténeti Parkba. (x)
Holnaptól te is legyél zöldebb!... ne csak a szomszéd kertje!
Cégünk Budapest egész területén vállalja társasházak, lakóparkok kezelését, közös képviseletét, üzemeltetését. (x)
A tiszaföldvári Révay György Gyermekotthon és Kollégium számára vívott jótékonysági mérkőzést az Országgyűlés labdarúgó válogatottja jótékonysági Jász-Nagykun-Szolnok megye válogatottjával
Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.
Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény.
A kötelező kamarai regisztrációs díjat, ami évi 5000 forint, sokan nyűgnek, egyfajta adónak fogják fel, amiért nem kapnak ellentételezést. Érdemes azonban vetni egy pillantást a BKIK által nyújtott szolgáltatásokra is.
Ha minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Az Aegean Airlines-nak hála, ma már Athéntól Rodoszig több mint 30 görög városba juthatunk el Budapestről, méghozzá igencsak baráti áron. Összegyűjtöttük, miért érdemes már most lefoglalni a repjegyet.
Magyarországon évente több tízezer nő szenved el súlyos sérüléseket a szülés során, de a kismedencei problémákat máig tabu övezi. Akár hüvelyi, akár császármetszéssel végzett szülésről van szó, minden esetben szüksége van az anyának kismedencei rehabilitációra, a problémákkal szakemberhez kell fordulni – hangsúlyozza Dr. Pácsa Szilvia, a Belvárosi Orvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa. Hüvelyi szülést követően 4-6 hét, császármetszés után 6-8 hét alatt a terhesség, illetve a szülés után tapasztalt fájdalmak, panaszok jelentős része magától elmúlik. A nőgyógyász a kötelező kontrollvizsgálat keretében hat hét után ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, kellően összehúzódott-e a méh, begyógyultak-e a hasi és hüvelyi sebek. Ha mindent rendben talál, a nő fokozatosan visszatérhet régi életéhez, újra sportolhat, mozoghat, szexuális kapcsolatot létesíthet. Bár az esetek nagy részében a szakorvosok mindent rendben találnak, a nők gyakran még hónapokkal a szülést követően sem érzik jól magukat a bőrükben, kellemetlen tüneteket tapasztalnak: fájdalmas együttlét, alhasi fájdalom, vizelettartási problémák nehezítik meg a napjaikat. „A statisztikák szerint a hüvelyi szülések 21-41%-ánál kimutatható a kismedencei izomzat sérülése, és közel 30%-nál keletkezik apró csontsérülés. A szülés utáni hónapokban a nők 60%-a tapasztal inkontinencia tüneteket, sőt, a szülés után egy évvel is előfordulnak inkontinens időszakok. Derék-, és hátfájás a nők 77%-nál van jelen a szülés után hónapokkal is, holott az időben bevezetett aktív testmozgással, ezen belül pedig a törzsizomzat fejlesztésével, és a kismedencei izmokra fordított figyelemmel jelentős mértékben segíthetjük a test felépülését, csökkenthetjük vagy megszűntethetjük a szülés során elszenvedett sérüléseket” – hívja fel a figyelmet Dr. Pácsa Szilvia. Meg kell találni a megoldást Ahol a speciális torna nem hozza meg a várt hatást, ott a modern technológia nyújthat gyors és hatékony megoldást: a biofeedback asszisztált kismedencei tréning egy nemzetközileg elismert módszer, ami már Magyarországon is elérhető. „Az eljárás során apró érzékelőket helyezünk el a hasfalon, illetve a hüvelyben, és így figyeljünk az izmok mozgását. Egy kezelés 20 percig tart, és semmilyen fájdalmat nem okoz, bár a végére az erős koncentrálás és az aktív izommunka eredményeként jóleső fáradtság jelentkezhet. A biofeedback lényege, hogy a páciens az orvos utasításait követve összehúzza és ellazítja izmait, miközben az egész folyamatot egy képernyőn követi. A tapasztalatok szerint villámgyorsan, 5-10-15 perc, maximum 1-2 foglalkozás alkalmával tökéletesen beazonosítja mindenki, hogy mit kell mozgatnia, hisz a kijelzőn látja, hogy melyik mozdulat mit vált ki a testében” – mondja. A szakorvos hangsúlyozza, minden szülés után szükség van kismedencei rehabilitációra, a problémák csak akkor oldódnak meg, ha a nők panaszaikat őszintén felvállalják, és időben megkezdik a rehabilitációt. Forrás: Belvárosi Orvosi Centrum, purecom Kép: Pinterest

hirdetés

Ön is hirdetne?

Budapesti állások

Szobalány pozíció
( / Állás)

noimage
2018.10.15

2fő betegszállítót keresek
( / Állás)

noimage
2018.10.08

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.10.04

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
( / Állás)

Kihelyezett ügyfélszolgálati munkatárs
2018.09.21

Élelmiszeripari betanított munkás
( / Állás)

Élelmiszeripari betanított munkás
2018.09.13

miden féle munka ajánlat
( / Állás)

noimage
2018.09.10

Szakembereket keresünk - 18. kerület
( / Állás)

noimage
2018.09.06

Irodai Asszisztens
( / Állás)

Irodai Asszisztens
2018.09.03

Állás
( / Állás)

noimage
2018.09.02

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Szivárvány Iskola Nyílt napok
(Szolgáltatás / Oktatás, fordítás)

Szivárvány Iskola Nyílt napok

Körtánc A TIT Studióban
(Szolgáltatás / Életmód)

noimage

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés Budapesten és vonzáskörzetében

BODY SPACE : "A HELY, ahol tested átalakul!"
(Szolgáltatás / Szépségápolás)

noimage

Garázsvásár Csillaghegyen!
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés
(Szolgáltatás / Egészségügy)

Dr.Tóth Tamás Idegsebész Magánrendelés

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Foleg anyagi segitseg idoseknek
(Szolgáltatás / Egyéb szolgáltatás)

noimage

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak
(Szolgáltatás / Vendéglátás)

Bérelhető Jakuzzis Körös-parti nyaralóházak

Takarítás
(Szolgáltatás / Takarítás, házvezetés)

Takarítás

Villanyszerelés
(Szolgáltatás / Javítás, szerelés)

Villanyszerelés

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém
(Szolgáltatás / Egészségügy)

NEOPLANT gyógynövényes natur kozmetikumok bôr és haj problém

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítá
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

Állatbefogás és tetem szállítás
(Szolgáltatás / Háziállat)

noimage

hirdetés

Ön is hirdetne?


Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó