Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Októberig fenntartja a kormány az élelmiszer-, valamint a benzinárstopot, továbbá év végéig marad a hitelmoratórium és a kamatstop – erről tett bejelentést csütörtökön Orbán Viktor.

  A miniszterelnök által közzétett döntés részleteit a Magyar Közlöny tartalmazza majd.

2022. október 1-jéig meghosszabbítja a kormány az élelmiszer- és a benzinárstopot, a hitelmoratórium és a kamatstop határidejét pedig 2022. december 31-ig tolja ki – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

Mint az lenni szokott, a részletszabályok később jelennek meg a Magyar Közlönyben, a rendeletből fog tehát kiderülni, hogy az intézkedések pontosan milyen módon változnak. 

Élelmiszerárstop

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy több élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderült, hogy pontosan mely termékekről van szó:

 • kristálycukor (fehér cukor),
 • búzafinomliszt BL 55,
 • finomított napraforgó-étolaj,
 • házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
 • csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
 • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

 

Hitelmoratórium és kamatstop

 

Orbán Viktor egy tavaly decemberi kormányülés után jelentette be, hogy október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatát. Az intézkedés 2022. január elején lépett hatályba. A kamatstopot később a jelzálogalapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztették. 

A hitelmoratóriumot a kormány a rászorulók részére az előzőekben 2022. június 30-ig hosszabbította meg, ezt tolta most ki, felmérve a gazdasági környezetből fakadó nehézségeket, a hitelek drágulását, az inflációt. 

Amint azt az Index megírta, kormányrendeletben határozta meg a kormány, hogy rászorultsági alapon kik maradhatnak benne 2022. június végéig a hitelmoratóriumban. Nagyjából még mintegy 1,2 millió lakossági ügyfél él a fizetési haladékkal mintegy 1,8 millió hitelszerződés esetében.

Röviden:

 • a nyugdíjasok,
 • a gyermeket várók, illetve nevelők,
 • a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek kérelmezhették a hitelmoratórium jövő nyárig történő meghosszabbítását, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

Az Index megbízásából tavaly készült egy felmérés, amely szerint a hitelesek nagy része (92 százaléka) szerint a hitelmoratórium megszűnésével valószínűleg újra törleszteni tudja majd a hiteleit.

Benzinárstop

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly novemberben jelentette be a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től. Csak magyar rendszámú autókat lehet tankolni hatósági áron, de akadnak kivételek, a részletszabályokról itt írtunk.

 

A kormányrendelet alapján:

 • „Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik.” Ez alól legfeljebb akkor lehet kivételt tenni, ha az adott külföldi államban szintén hatósági áron tankolhatnak a magyar autósok, ez esetben a külügyminiszter egy rendeletben teheti lehetővé az adott állam autósainak a hatósági áron való tankolást.
 • Ha a jármű honossága „kétséget kizáróan nem állapítható meg”, akkor a benzinkúton dolgozók kérhetik, hogy a sofőr hiteles okmányokkal igazolja ezt. Ha nem tudja megtenni, csak piaci áron tankolhat. 
 • Az üzemanyag hatóságilag korlátozott árát kötelező jól olvasható módon feltüntetni „Az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán)”.
 • A kútoszlop kijelzőjén viszont minden esetben az üzemanyag piaci árát fogják feltüntetni. A hatósági és a piaci ár közti különbségről a benzinkút pénztárában magyarul és angolul is közzé kell tenni egy tájékoztatást.

(index.hu)

A Budapest rovat további hírei

Ismét lesz Dombosfest, június 30-július 3. között. Várnak mindenkit Kishegyesen!
Egy ház tetőszerkezete omlott le Budapest belvárosában hétfő délelőtt.
Augusztus 4-7. között rendezik meg 50 helyszínen több mint 800 programmal számos magyarországi fellépővel a gyergyói EGYFESZT-et, amellyel a térséget ismét felhelyezik a Kárpát-medence kulturális...
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
Oktatóanyagokkal, pályázatokkal és versenyekkel szólítják meg a fiatalokat
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az...
Az iskolai szünet kezdetével összehangolt forgalmi változások kezdődnek Budapesten, amelynek részeként június 20-tól közel két hónapra, augusztus közepéig lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát...
A magyar labdarúgó-válogatott kedden 4–0-ra nyert Anglia vendégeként a Nemzetek Ligája A divíziójának negyedik fordulójában, így 69 év után diadalmaskodott újra a szigetországban, sikerével pedig a...
2023. nyár elején a kétszeres Oscar®-díjas Hans Zimmer nagysikerű turnéjával visszatér Európába.
Szeretnénk örömmel tájékoztatni arról, hogy 2022. július 23-án lesz az idei Ez az a nap! rendezvényünk.

A címlapról

A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...
Az iskolai szünet kezdetével összehangolt forgalmi változások...
Októberig fenntartja a kormány az élelmiszer-, valamint a...

Könyvajánló

Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.
Élesítsd az IGAZI VEZETŐT magadban az 5 KRAFT-vezetői minőség mozgósításával.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech