Maja Wanot – a kerület számára „Majecsko” néven ismert cukrász – néhány hónapja nyitotta meg a Pavilon Kávézót, amely házias ízeivel, hagyományos, ám mégis különleges süteményeivel számtalan régi és új látogatót vonz az Art Quarter Budapest udvarába.
Négy tucat kisgyermek már egészen biztosan fel tud törni egy tojást vagy meghámozni egy sárgarépát, ugyanis a konyhai „turpisságok” jutottak főszerephez „Majecsko” nyári táborában. Négy héten keresztül – az egyhetes pihenőtől eltekintve – fogadta és nyaraltatta a csemetéket az egyébként maga is háromgyerekes édesanya. És ez még nem minden, a süteményező emellett a megszokott, reggel nyolctól délután hatig tartó nyitvatartási időben működött, várva nemcsak a gyerekeket furikázó szülőket, de az utcáról – vagy az Art Quarter Budapest termeiből – betérő fiatalokat és időseket egyaránt. A gyerekek a sütik és az egyszerűbb ételek elkészítésében segédkeztek is.
– Nem minden sütemény lett ehető – nevet Maja –, de a kicsik nagyon élvezték, hogy kipróbálhatták a sütés-főzés alapjait. Sokat jártunk a közeli játszótérre, voltunk a zöldségesnél is, hogy a gyerekek friss alapanyagokat tudjanak választani. Kézműves-foglalkozáson is részt vehettek, az utolsó délután pedig mexikói napot tartottunk, helyi ételeket fogyasztva. A legkisebb vendég alig volt négyéves, a legnagyobb is csak tizenhárom. A gyerekeknek szükségük van az aktív pihenésre, ezért itt, az Art Quarter udvarán is játszhattak, hiszen a konyhai feladatoknál sokat kellett koncentrálniuk. Idén már nem lesz több tábor, nagyon elfáradtunk, én is és a csapatom is. Egy diákmunkás lány is segített nekem, amikor szorított a sok teendő, nagyon büszke voltam rá – mesélte a cukrász, amikor a tábor programjáról kérdeztem. (A kávézó egyébként a továbbiakban is szívesen várja a tanulókat.)
Maja azonban nem dőlhet le kipihenni az elmúlt hetek fáradalmait, hiszen sorra kapja a megrendeléseket, emellett pedig folyamatosan az újításokon töri a fejét. Születésnapi partik, családi és baráti összejövetelek számára is helyet adhat hamarosan a kávézó, augusztus végén, a borfesztivál kezdetére pedig már a kézműves sörök, zamatos italok árusítását is szeretné megvalósítani. A júniusi Kerület napjától eltérően a „bornapok” alatt az üzletében várja majd a fesztiválra látogatókat. A téli időszakra pedig fűtött pavilonokat szeretne létesíteni, hogy a hideg időben se kelljen lemondani az ínycsiklandó harapnivalókról.
Eltökéltségét nézve ez nem lesz probléma.
Forrás: budafok-teteny.hu