Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette.

A klímaváltozás hatásait manapság már mindenki közvetlenül érzékeli. Naponta számolnak be hírek a világ minden táján az eddig megszokott éghajlati viszonyainktól szélsőségesen eltérő állapotokról. Ezek a változások nemcsak Európát, hanem szűkebb környezetünket is érintik, a Kárpát-medence pedig kifejezetten érzékeny az éghajlatváltozásra. Gondoljunk csak az egyre gyakoribb hómentes telekre, vagy a hullámszerűen jelentkező forró időszakokban egyre gazdagabb nyarakra, vagy az elemi erejű viharokra, özönvízszerű esőzésekre, áradásokra, szárazságokra, és sorolhatnánk még az évszázadok alatt megszokott időjárási viszonyoktól való eltéréseket.

A klímaváltozással kapcsolatosan a szélsőséges időjárási viszonyok gyakori előfordulásán túl jelentős átalakulás kezdődött a növény- és állatvilágban, valamint a fajok földrajzi elterjedésében is. Egyes területekről meghatározó fajok tűntek el, viszont özönfajok és sok esetben kórokozó fajok jelentek meg. A változások azonban ennél sokrétűbbek és összetettebbek, a klímaváltozás hatásai a gazdaság és az emberi társadalom minden területére kiterjednek.

A változások hatásai miatt alapjaiban át kell gondolnunk az eddigi tevékenységeinket. Fel kell készülnünk, illetve fel kell készítenünk a jövő nemzedékét az új kihívásokra. A társadalmunknak a változó viszonyokhoz az eddiginél sokkal rugalmasabban és gyorsabban kell tudnia alkalmazkodni a fennmaradásunk érdekében.

A fenti gondolatok mentén kezdeményezte Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, hogy Ada (Szerbia, Vajdaság) testvértelepülésével közösen a Bethlen Gábor Program keretében egy közös gondolkodást indít el, amelynek részeként egy, a klímaváltozás problémaköréről szóló általános iskolai programot, lakossági fórumot és pedagógus kerekasztal-beszélgetést valósít meg.

A program Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának szervezésében 2019. június 4-6. között valósult meg. A projektben az újbudai Kelenvölgyi Általános Iskola két, az adai Cseh Károly Általános Iskola két és a moholi Novak Radonić Általános Iskola egy pedagógusa vett részt, és közösen tartottak rendhagyó környezetismereti órákat a klímaváltozás hatásairól az adai és a moholi általános iskola 7. osztályos tanulóinak.

A program újszerűségét az jelenti, hogy kb. 1 hónappal a rendhagyó tanórák előtt a tanulók a szűkebb környezetükre fókuszálva egy rövid áttekintést kaptak a klímaváltozás jelenségeiről, és ezzel egyidejűleg négy szempontrendszer alapján a klímaváltozás lehetséges helyi hatásait vizsgálták. A négy vizsgálati szempont az alábbi volt:

 • vízgazdálkodás,
 • város és zöldfelület fejlesztés,
 • környezetvédelem,
 • oktatás.

A szempontok alapján történő vizsgálódásuk, illetve a rendhagyó környezeti órák célja az volt, hogy a környezetünkben megfigyelt kedvező és kedvezőtlen hatások ismeretében egy olyan éghajlatvédelmi javaslattervet állítsanak össze, amelyben igyekeznek a kedvezőtlen hatásokat mérsékelni, az esetleges kedvező hatásokat kihasználni, segíteni a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást, és cselekvésre ösztönözni mindenkit a közös, élhető jövő fenntartása érdekében.

Az előzetesen elküldött háttéranyagot a kidolgozott szempontrendszer alapján az osztályok kiscsoportos foglalkozások keretében dolgozták fel, ahol minden egyes csoport csak egy szempontból közelítette meg a problémát. A rendhagyó tanóra első felében a tanulók a szerbiai és a magyar tanárokkal együttműködve tárták fel az okokat és kerestek megoldásokat a legfontosabb – elsősorban közvetlen lakókörnyezetüket érintő – problémákra. Az elképzéseseiket, javaslataikat a rendkívüli tanóra második felében összegezték és osztották meg az osztály többi tanulóival. Ezt követően az osztály kiválasztott képviselői összegezték az osztály véleményét és olyan prezentációkat készítettek, amelyeket egy verseny keretében mutattak be a tanáraik, valamint a szervező önkormányzatok képviselői jelenlétében.

Tartalmas és a tanulók gondolatait jól tükröző előadások voltak. Alapjában véve megállapítható, hogy a tanulók nagyon sok információval rendelkeznek, kihasználják az internet nyújtotta lehetőségeket, de – mivel a normál tanórai keretek között átadott tananyag kötött – nagyon kevés lehetőséget kapnak a megszerzett információk rendszerezésére, az ok-okozati összefüggések megértésére és a tudatos cselekvési formák kialakítására. A projektből az a következtetés is levonható, hogy a tanulók a gondolkodásra késztető, összefüggést kereső és a klasszikus órarendszerű ismeretátadástól eltérő feladatok iránt is nyitottak és fogékonyak. Úgy gondoljuk, hogy szükség lenne a tanulók gondolataira, problémameglátására és -megoldására sokkal jobban fókuszáló tanórákat a jelenlegi magyarországi és szerbiai általános iskolai oktatásba beépíteni.

A program jelentősen erősítette a tanulók egymás közötti, helyzetnek megfelelő kommunikációját, a szövegértést, az információgyűjtést, a szövegalkotást, az érvelést és az előadói készségeket.

A programot egy lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés egészítette ki. A lakossági fórum lehetőséget adott a klímaváltozással összefüggő kérdések közös átgondolására, a jó gyakorlatok interaktív bemutatására. A fórumon felvetett problémákat többek között a vegyi szennyezettség és üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése, a közlekedés légszennyező hatásának és a megváltozott éghajlati környezethez való alkalmazkodásnak a kérdése, a személyes példamutatás és a cégek társadalmi felelősségvállalásának fontossága, valamint a civil szervezetek klímatudatos nevelésben betöltött szerepe jelentette.

A pedagógus kerekasztal-beszélgetésen a két ország oktatási rendszerének klímavédelemmel összefüggő tapasztalatait vitattuk meg. Egyetértés volt abban, hogy alapvetően mindkét rendszer kevés lehetőséget kínál a tanulók célirányos témákban (mint például a klímaváltozás) történő szabad véleménynyilvánítására a tanulókat érő információbőség meghatározott tanrendi órákon történő rendszerezésére, az összefüggések feltárására és megértésére.

A fórumon és a kerekasztal-beszélgetésen az derült ki, hogy bár a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, mégis kedvezőtlen hatásainak megjelenési formái jelentősen eltérnek nagyvárosi és kistelepülési környezetben. A programon résztvevők egyetértettek azonban abban, hogy folytatni kellene az együttműködést a klímaváltozás kedvező hatásainak kihasználásában és kedvezőtlen hatásainak mérséklésében. A közös gondolatok megosztására pedig a jó testvérvárosi kapcsolatok számos lehetőséget kínálnak.

A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával a „Klímaváltozás a Kárpát-medencében, Közös a Felelősségünk! - rendhagyó környezetismereti órák és kerekasztal-beszélgetések Ada testvértelepülésünkön a Környezetvédelem Világnapja (június 05.) alkalmából” című, TTP – KP -1 – 2019/1 – 000002 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Forrás: ujbuda.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Ünnepélyes keretek között adtak át egy vadonatúj mentőautót a Budafoki Mentőállomásnak, kiváltva ezzel egy már kiszolgált járművet. Az átadáson a helyi összefogás jegyében Karsay Ferenc...
Kerületünk Huncutka Tagóvodáját madárbarát intézménynek nyilvánította a Magyar Madártani Egyesület.
A múlt héten kezdődtek meg az óvodaudvarok tavaszi-nyári karbantartási munkálatai, hogy az intézmények felfrissült környezetben tudják fogadni a kicsiket.
2020. szeptember 1. napjáig nem kell közterület-használati díjat fizetni Budapesten, így a III. kerületben sem a vendéglátóhelyek teraszai után. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség arra...
Információ az újraindított egészségügyi ellátásról
A járványhelyzet enyhülése azt is jelenti, hogy fokozatosan újra megnyithatnak azok a közösségi helyek, ahol sportolni, kikapcsolódni lehet.
A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Zugligeti Libegő átadásának 50. évfordulóját.
Régi álma vált valóra Varga Milánnak, amikor sok spórolás után megnyithatta első pizzériáját Budafok belvárosában. A koronavírus-járvány azonban kissé átírta a számításait, de ahelyett, hogy feladta...
Az elmúlt hétvégén a Kamaraerdőhöz vezető Rókales utcában nagyon megnőtt a forgalom, sok ember, egymáshoz veszélyes közelségben sétált az utcán. Ezen veszélyforrás elkerülése érdekében hétvégén...
A válságkezelő alapjövedelemmel minden első kerületi felnőtt számára biztosítani kívánjuk, hogy a járványveszély időszakában ne maradjon 100.000 Ft alatt.
Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd...
Több mint tízmillió forint értékű marihuánát, 12 millió forintot és két autót foglaltak le a rendőrök múlt szombaton egy II. kerületi férfi házánál.
A patikákhoz hasonlóan korlátozások léphettek érvénybe több postán is, ugyanis az ügyintézésre érkezőket több helyen is piros táblával figyelmeztetik: csak annyian menjenek be, ahány szabad ablak van.
Új gyűjtőállomással bővült a MOL Bubi közbringarendszer: a II. kerületi Kis Rókus utcai gyűjtőállomást szerdától vehetik igénybe a fővárosban közlekedők.
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a RobonAUT versenyt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A rendezvényen évről-évre nagyobb szerepet kap a mesterséges intelligencia, a...
A képviselő-testület február végi ülésén elfogadta az önkormányzat idei költségvetését, emellett a közösségfejlesztő civil programokat támogató, illetve az idősek lakásainak akadálymentesítését...
Még február első napjaiban közölt videóriportot a Partizán , amely a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjével, Daróczi Csillával szemben fogalmazott meg hivatali visszaélésekkel...
Második világháborús tüzérségi gránát került elő kedd délelőtt a XI. kerületben a Lépés utcában.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVI. Kerületi Újság, 16. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  XVI. Kerületi Újság

  A Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 34 500 példányban. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó