Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Jelentősen csökkenhet a környezet terhelése a II. kerületi iskolabuszprogrammal.

Mintegy kétezer II. kerületi szülő vett részt abban a nyár eleji közvélemény-kutatásban, amit az önkormányzat megbízásából a Corvinus Egyetem szakemberei végeztek. A szülői igények kérdőíves felmérése több olyan egyértelmű eredményt is hozott, amiből már kezd kirajzolódni a II. kerületi mintaprogram.

Az egyik egyértelmű eredmény, hogy a megkérdezett II. kerületi szülők háromnegyede igénybe venné az iskolabusz-szolgáltatást, további 9 százalék pedig bizonyos feltételek mellett. Számukra a legfontosabb szempontok: a gyermekek biztonsága, a késések és a stressz elkerülése, illetve a jobb időbeosztás.
– Az iskolabuszprogram melletti legfontosabb érv világosan kirajzolódik a kutatásból: az itt élők túlnyomó többsége szerint minden lehetséges eszközt meg kell ragadnunk a II. kerület forgalmi terhelésének csökkentése, a városrész fenntarthatósága érdekében – fogalmazott Láng Zsolt polgármester, aki szerint a forgalom mérséklése mellett a program kiemelt célja a gyermekek biztonságának növelése, valamint a környezeti terhelés csökkentése. – A koncepció kidolgozása során a II. Kerületi Önkormányzat négy fő szempontra helyezi a hangsúlyt: az iskolabusz-hálózat legyen biztonságos és családbarát, működjön megbízhatóan, alkalmazzon környezetbarát megoldásokat és jelenjenek meg benne a közösségi szempontok – emelte ki a polgármester.

A válaszadók többsége jelentős problémaforrásnak tartja a reggeli csúcsforgalmat, valamint a parkolási nehézségeket. A szülők 18 százaléka kizárólag azért ül autóba, hogy iskolába vigye a gyerekét, utána rögtön hazamegy, és további 10 százalék valamilyen szabadidős tevékenységgel, vagy bevásárlással köti össze a fuvart, ha már úgyis úton van. A válaszadók 42 százaléka az autós közlekedést a nagy távolság, valamint a rossz tömegközlekedési lehetőségek miatt választja. Mindez azt jelenti, hogy az iskolabuszprogram érezhetően mérsékelné a városrész forgalmi és környezeti terhelését.
A felmérésből az is kiderült, hogy a szülők fele reggel és délután is igényelné a szolgáltatást, 36 százaléknak a reggeli, 13 százaléknak pedig a délutáni járat lenne nagyobb segítség.
A kutatás két lehetőséget jelölt meg: a gyűjtőpontos járatot, amikor az arra kijelölt buszmegállókban veszi föl a gyerekeket a busz, illetve a háztól házig szállítást. Utóbbit kicsit többen (52 százalék) támogatják még úgy is, ha ez magasabb térítési összeget jelentene. A többség nagyságrendileg havonta 5-10 ezer forint közötti összeget fizetne az iskolabuszért, a szolgáltatás részleteitől függően.
A projekt szakmai egyeztetésekkel, közlekedésmérnökök és más közúti közlekedési szakemberek bevonásával folytatódik, illetve az iskolák és a pedagógusok szempontjainak feltérképezésével folytatódik. Ezt követheti majd az első kísérleti járatok bevezetése a II. kerületben, később pedig ebből indulhat ki – a kormány döntésének megfelelően – egy későbbi, országos iskolabuszprogram is.

Forrás: masodikkerulet.hu

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

Még több hír Budáról

Kérjük, hogy járuljon hozzá a környezetünk megóvásához és a háztartásában feleslegessé vált, működésképtelen elektronikai eszközöket és egyéb veszélyes hulladékokat hozza el és adja le a Hegyvidéki...
Adott egy peremszéli iskola, ahol lassan, de biztosan kovácsolódik össze egy páratlan erejű szülői munkaközösség.
A hétfői napon megtörtént a polgármesteri munkakör átadás-átvétele, amelynek kapcsán a pénzügyi és gazdálkodási főosztályvezető összegezte a kerület naprakész pénzügyi helyzetét.
A fővárosiak közlekedési szokásairól tart közvélemény-kutatást a Budapesti Közlekedési Központ. A felmérés önkéntes és anonim.
Október 15. a fehér bot nemzetközi világnapja. Ez alkalomból a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával a Békásmegyeri...
Október 13-án lezajlottak Magyarországon az önkormányzati választások. A kerületben leadott érvényes szavazatok 50,42 százalékának megszerzésével dr. Kiss László Budapest III. kerületének...
Huszonöt évvel ezelőtt két futballrajongó fiatalember elhatározta, hogy a gyerekeknek is elviszi a labdarúgás örömét.
Jelentősen csökkenhet a környezet terhelése a II. kerületi iskolabuszprogrammal.
Új, digitális alapra helyezte és bővíti a térfigyelő rendszerét a II. Kerületi Önkormányzat.
Elkezdődhet a II. kerületi integrált szakrendelő megépítése, amelyhez a kormány a szükséges forrásokat biztosítja – jelentette be Varga Mihály.
Október 14. és 17. között a Budapesti Víz Világtalálkozó miatt forgalomkorlátozásra kell számítani.
Idén már a harmadik alkalommal írta ki Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a ‘Virágos Óbuda Pályázatot’, amelynek eredményhirdetését a Szindbád Rendezvényteremben tartották. A pályázat célja, hogy...
Negyedik alkalommal rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő képző-, ipar- és népművészeti tárlatot.
A II. Kerületi Önkormányzat azoknak a munkáját díjazta, akik különös figyelmet fordítanak az ingatlanuk előtti közterületek szépítésére.
2019-ben 100 millió forintos keretet irányzott elő az Önkormányzat az Arató Emil téren található Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarának fejlesztésére. A 2018-ban,...
Az országban is egyedülálló családos főzőtanfolyamot indított a II. Kerületi Önkormányzat.
Átadták az a két új kórtermet, amelyet a Budavári Önkormányzat támogatásából szereltek fel a Szent Ferenc Kórházban, hogy az I. kerületi betegek a lehető legjobb körülmények között gyógyulhassanak.
Hitelfelvétel nélkül épített uszodát Pesthidegkúton a II. Kerületi Önkormányzat. A Gyarmati Dezső Uszoda két benti és egy kültéri medencével várja a sportolni vágyókat október 1-jétől.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó