Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Számos városlakó botránkozott meg a korábbi évek bringás felvonulásain, de a tömegeket vonzó események mégis elérték a céljukat: a kétkeréken guruló résztvevők ügyesen hívták fel magukra és városi nehézségeikre a figyelmet.

Bár azt nem ígérik a kutyások, hogy a „drótszamarakhoz” hasonlóan kedvenceiket is majd egyszerre mind az égbe emelik, de az biztos, hogy a kerékpáros Critical Masshez hasonló üzenetet szeretnének eljuttatni közösségük számára a 2019. október 12-én megrendezett kutyás Critical Massen.

3 millió – egy 2018-as kutatás szerint ennyi kutyát tartunk mi, magyarok. Ami megfordítva annyit tesz, hogy az emberek több mint harmada él olyan háztartásban, ahol legalább egy kutya is lakik velük (Forrás: Kutyaszemmel). Ez Budapestre nézve közel fél millió ebet jelent; csaknem minden negyedik ember tart kutyát a fővárosban, ami még európai szinten is kiemelkedő szám. Ám a magas kutyatartási kedv akaratlanul a konfliktusok megnövekedésével is együtt jár, hiszen a szűkös városi környezet alapvetően korlátozza a szabad kutyázás lehetőségeit; így mindig több az összeütközés, mint ami indokolt lenne. Ezért döntött úgy a ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, hogy 2019 őszén megrendezi a nagyszabású Kutyás Critical Masst, amelynek fő jelmondata: Egy a falka!

A kutyatulajdonosok összetartó közösség, de a városban a nem kutyásokkal is egy az érdekük: mindenki számára élhető, szabad és boldog élettér. A szervezet a rendezvénnyel elsősorban a városvezetés figyelmét szeretné felhívni: a kutyák velünk, köztünk élnek, és attól, hogy az önkormányzatoknak sem megközelítő adataik, sem megfelelő felkészültségük nincs a városi kutyázásra vonatkozóan, senkit nem érhet hátrány csak azért, mert négylábú családtaggal osztja meg otthonát.

A városi kutyások szűkös élettere sajnos a nem kutyás közösségekben is ellenérzéseket szül, hiszen megfelelő feltételek híján a felelős kutyatartás szabályainak betarthatósága csorbul.A ZöldEb Egyesület hisz benne, hogy a feltételek javulásával és a városi kutyás lehetőségek bővítésével a minimálisra lehetne csökkenteni a kutyatulajdonosok és a nem kutyás közösség közti feszültséget. A Kutyás Critical Mass tehát nem az „élni és élni hagyni” elven szerveződik: a cél, hogy kutyatulajdonos és nem kutyás ne csak elviselje egymást, hanem együtt osztozzon a mindenki számára kellemesen élhető városi környezeten. 

A vonulás a Szent István Bazilikától indul, és a Hősök teréig tart – természetesen békés, jól szocializált kutyákkal és felelős gazdikkal. A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület várja a lehetséges társszervezetek csatlakozását a kezdeményezéshez, és reméli, hogy a kutyát nem tartó városlakók is ott lesznek majd a négylábúak mellett a kritikus tömegben.

Az egyesületről: 

esemény: 

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus hét emblematikus filmjét október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF).
Egri László író és költő kezdeményezésére november 12.-t az irodalmi szervezetek napjává kívánják tenni.
A személyre szabott lakberendezés és design állt a most véget ért OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár középpontjában.
BIG SEE termék design-díjat nyert Ljubljanában a fokos újragondolását megvalósító FOKOS21.
A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége...
4300 négyzetméteres telken helyezkedik el, szecessziós stílusban épült és bámulatos panorámával rendelkezik az ország alighanem egyik legdrágább eladó kastélya, aminek kétmilliárd forintért keresik...
A magyar alapítású, nemzetközi szépségversenyen több százan mérettették meg magukat.
A fáradhatatlannak tűnő sikerszerző a dedikálás kezdete után öt órával is mindenkivel ugyanolyan kedves és közvetlen volt.
11 éve, tragikus hirtelenséggel ment el világklasszis kenusunk, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György. Emléke mégsem halványul: barátai és tisztelői évről évre megrendezik a Kolonics György...
Balázs János zongoraestje a Zeneakadémia Nagytermében Október 10-én Balázs János hangversenyével folytatódik az „ MVM Koncertek – A Zongora 1-ben ” -sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. A...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó