Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga nélkül nem szabad autósként részt venni a közúti közlekedésben, a koronavírus azonban ezt is megbolygatta.

A veszélyhelyzet alatt lejárt műszakira türelmi időt kaptak az autósok, amely 2022. június 30-ával azonban véget ér.
Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban és mire készülhetnek az autósok:

Hogyan szabad használni a lejárt műszakis gépjárművet?

A válasz egyszerű, sehogy! Bár sokan azt gondolják, hogy a lejárat dátuma után még van egy bizonyos türelmi idő a megújításra, azonban ilyenről szó sincs. A vizsgáról még a lejárat előtt gondoskodni kell, különben a jármű nem vehet részt a forgalomban. A moratórium időszaka (2020.03.11 – 2022.05.31) egy különleges eset volt, amely szerint az ez idő alatt lejárt okmányok 2022.06.30-ig érvényesek maradnak, így a hatóságoknak és a biztosítóknak is el kell azokat fogadniuk. Az okmányokba nem tartozik bele a kötelező biztosítás, annak folyamatosan érvényesnek kell lennie.

A tulajdonosnak a mentesség végéig gondoskodnia kell a műszaki vizsgáról, vagy foglalnia kell vizsgaidőpontot. Utóbbi esetén a sofőrnek igazolnia kell, hogy mikor kerül vizsgáztatásra az autó, azonban június 30-a után így is legfeljebb 30 napig közlekedhet jogszerűen. Ha a lefoglalt időpont 30 napon túl van, akkor az okmányirodában külön útvonalengedélyt kell kérnie ahhoz, hogy a jármű eljusson a vizsgaállomásra. Az igényléshez szükség van a személyes okmányokra, az autó eredeti forgalmijára, valamint a kötelező biztosítás igazolására is.

Amennyiben úgy dönt, hogy lejárt okmányokkal mégis kimegy a forgalomba, akkor nem csak, hogy büntetésre számíthat egy esetleges igazoltatásnál, de ha balesetet okoz és a jármű műszaki állapota nem megfelelő, akkor akár milliós nagyságrendű visszkeresetre számíthat a biztosítótól.
Az elhanyagolt műszaki állapot veszélyeiről itt >> olvashat.

Ki kell-e vonatni a forgalomból az autót?

Amíg az autó otthon áll a garázsban, addig közlekedési szempontból nem okoz gondot, hogy lejárt a műszakija, azonban ettől még ugyanúgy kell fizetni utána az adót és a kötelező biztosítást.
Abban az esetben, ha a tulajdonos nem fizeti be a biztosítást, mondván, hogy nem is használja az érvénytelen okmánnyal rendelkező autót, a biztosító felbontja vele a szerződést, majd az újbóli megkötéskor visszamenőlegesen fedezetlenségi díjat is számol, ami a biztosítás díjának sokszorosa lehet.

Itt azt is fontos megjegyezni, hogy hatóság jelzéssel nem rendelkező járművet nem, vagy csak limitált ideig lehet az utcán tárolni: főúton egyáltalán nem, míg mellékúton maximum 10 napig állhat az autó.
Tehát a ház előtti közterületen parkoló autót nem lehet csak úgy otthagyni, amíg eldől a sorsa.
Az előreláthatóan hónapokig nem használt autót érdemesebb ideiglenesen kivonni a forgalomból, hiszen ez idő alatt nem kell megfizetni a kötelező járulékokat.

Milyen büntetésre számíthat, aki lejárt műszakival közlekedik?

A rendőri igazoltatás során pénzbírságra és a jármű forgalomból való kivonására számíthat a szabálysértő autós. A bírság mértéke függ attól, hogy mikor járt le a műszaki érvényessége: 3 hónapot nem meghaladó lejáratnál az intézkedést végző rendőr dönt a helyszíni bírság mértékéről (minimum 5000 Ft), 3-6 hónap között viszont 20.000 Ft helyszíni bírságra és további 40.000 Ft pénzbírságra is lehet számítani*.

A pénzbüntetés mellett a rendőr kezdeményezheti a jármű forgalomból való kivonását, így az újbóli használathoz nem lehet megúszni a vizsgáztatást és a kötelező biztosítást is újra meg kell kötni. A jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának az okmányirodában kérelmet kell benyújtania a forgalomba helyezéshez, valamint magával kell vinnie az érvénytelenített forgalmiját, a műszaki adatlapot, igazolást az eredetvizsgálatról, a kötelező biztosítást meglétét igazoló kötvényt, valamint a rendszámtábla érvényesítő matricát. Amint látható az ügyintézés nem csak hosszadalmas, de költséges is, hiszen az illetékeket is ki kell majd fizetni.

A műszaki vizsgáztatásról nem érdemes lekésni, hiszen az esetleges büntetések jóval nagyobb összegre rúghatnak, mint maga a vizsgáztatás díja, ami egyébként hatósági áras.

*: KRESZ 5. § (1) bekezdés

A kötelező biztosítás ajánlatokat megnézheti online kalkulátorunkban:

Kötelező biztosítás >>   (www.clb.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a...
Magyarország igen széles körű együttműködési programot indít Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, s ezáltal a migráció kiváltó okainak kezelése...
2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11...
Az Árpád híd dilatációs szerkezetét cserélik, ezért a Pest felé vezető oldal egy szakaszát lezárják pénteken 22 órától szombat 5 óráig – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az...
Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró – így jellemezte Kocsis Máté a kormánypártok államfőjelöltjét. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban azt mondta: a...

A címlapról

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste...
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai:...
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.