A napokban az Academic Ranking of World Universities (ARWU) toplistájára került fel több magyar egyetem is. A kormány célja az, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez pedig elengedhetetlen a világszinten is versenyképes felsőoktatás - közölte a minisztérium közleménye szerint Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségimédia-oldalán, és egyben gratulált az intézményeknek az elismeréshez.

 Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja a kor kihívásainak, a gazdaság és a társadalom elvárásainak megfelelő, folyamatosan fejlődő és a világszínvonal felé törekvő felsőoktatási rendszer fejlesztése. Ennek a törekvésnek az eredménye, hogy újabb nemzetközi listán értek el magyar egyetemek előkelő helyezést.
    Az ARWU 2003 óta megjelenő listájára 2020-ban a magyar egyetemek közül reáltudományok területén több is felkerült.
     A nemzetközi rangsorok egyszerűen áttekinthető módot kínálnak az egyetemek kiválóságának összehasonlítására. Az ARWU szakterületi rangsor 54 területet értékel az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriákban; az idei értékelés során vizsgált 4000 egyetem közül végül 90 ország 1800 intézménye került be a világ 500 legjobbja közé.


     Ebben a rangsorban matematika területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 401-500. helyen zárt, fizikatudományban az ELTE a 151-200. helyen, a Debreceni Egyetem  a 301-400. helyen, míg Szegedi Tudományegyetem a 401-500. helyen végzett.
    Biológiai szakterületen az ELTE és a Semmelweis Egyetemmel közösen a 301-400. lett. A SOTE humánbiológia területen is helyezéssel zárt, itt 401-500-as besorolást kapott. Ezen túlmenően az ELTE az ökológiából és meteorológiában szintén 301-400. lett megtartva ezzel a tavalyi helyezését.


     Az orvostudományi területen belül az állatorvostudományban a Szent István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem a 201-300., klinikai orvostudományban a Semmelweis Egyetem a 201-300., a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem pedig a 401-500. helyre került.
    Egészségügyben a Pécsi Tudományegyetem a 401-500., orvostechnológiában a Semmelweis Egyetem a 201-300. helyen zárt. A SOTE ezen felül a gyógyszerészeti területen szerepel a 401-500. helyen. Gazdasági területen a Corvinus Egyetemet a 401-500. helyre sorolták, míg a politikaitudományban 301-400. helyet kapott. Pszichológia tudományterületből az ELTE a 301-400. helyen végzett.


     Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a magyar egyetemek az elmúlt tíz évben egyre jobban teljesítenek, és egyre versenyképesebb diplomát adnak. A hazai intézmények a külföldi hallgatók számára is egyre népszerűbbek, ezt mutatja, hogy az elmúlt négy évben másfélszeresére nőtt a külföldi hallgatók száma - írta Schanda Tamás a közlemény szerint.

Forrás: MTI

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a...
Magyarország igen széles körű együttműködési programot indít Csáddal a Száhel-övezet biztonságának és stabilitásának erősítése, a gazdaság fejlesztése, s ezáltal a migráció kiváltó okainak kezelése...
2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11...
Az Árpád híd dilatációs szerkezetét cserélik, ezért a Pest felé vezető oldal egy szakaszát lezárják pénteken 22 órától szombat 5 óráig – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az...
Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró – így jellemezte Kocsis Máté a kormánypártok államfőjelöltjét. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban azt mondta: a...

A címlapról

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste...
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai:...
A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.