Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

A Húsvét közeledtével egyre többen keresik fel a hentesboltokat a legfinomabb sonkák után kutatva. Idén is a kötözött sonkák iránt a legnagyobb az érdeklődés, ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk, továbbá azt is elárulta, milyen sonkafélék a legnépszerűbbek a magyaroknál.

A sertéshús a magyar gasztrokultúra egyik kiemelt alapanyaga, amelynek fontos szerepe van a változatos, kiegyensúlyozott étrendben, Húsvétkor pedig elmaradhatatlan része a reggeli és vacsora felhozatalnak. A hústermékek iránt már bő egy héttel az ünnepkör kezdete előtt megnövekedett az érdeklődés, a választásnál ugyanakkor nagyon könnyen mellé lehet nyúlni.

Könnyű felismerni, hogy melyik a jó sonka Lászlófi Attila, a Delibox.hu ügyvezetője elmondta, húsvéti sonkát különböző eljárásokkal lehet előállítani, az árakban pedig visszaköszön a technológia időigényessége. „A hagyományos eljárás szerint a sonkát száraz sózás után hónapokon keresztül érlelik, hidegen füstölik, miközben a termék nyers marad. Ilyen többek között a parasztsonka. 

Az úgynevezett közepes érlelési idejű, gyors pácolásnál a húsba befecskendezik a páclét, illetve kívülről fedőpáccal kenik be, majd néhány hétig érlelik. Az ilyen sonka lehet nyers vagy főtt is. 

Végül a gyorsérlelésű, nedves sonkák csak néhány napig érlelődnek, miután nagy mennyiségű páclét juttattak a húsba. Ilyenek általában a fóliázott főtt termékek, amelyek eltarthatósági ideje rövid” - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a hagyományos érlelésű sonka onnan ismerhető fel, hogy szerkezete sokkal masszívabb és keményebb is egyben.

Mint mondta, idén a kötözött sonka a legnépszerűbb a vásárlók körében, ami egy szaftos hús, ezt követi szorosan a második helyen a kicsontozott falusi vagy parasztsonka, a dobogó legalsó fokára pedig a sertés felsál fér még oda, ami tulajdonképpen színhús.

Sokan rendelnek csülköt és tarját is, a sertéshúst nem fogyasztó vásárlóknak pedig a füstölt kacsamellsonkát ajánlják.

Ha tehetjük, kerüljük a nitritet

Lászlófi Attila figyelmeztetett, a gyakran élénk rózsaszínű küllemet a sonka a hozzáadott nitrites pácsónak köszönheti. Nagyon sok húsfeldolgozó még ma is ezt használ tartósítás céljából, de náluk januártól már nem dolgoznak a vegyülettel. „Kézműves előállítású sonkáink adalékmentesek, 6-8 hétig állnak tengeri sóban, aztán kiáztatjuk a termékeket, hogy ne legyenek túl sósak.

A nitrittel le lehet rövidíteni az érlelési időt, amit az üzemekben leggyakrabban meg is tesznek, csakhogy a nitrittel önmagunkat mérgezzük. A felsoroltakon kívül a sonkák tartalmazhatnak még cukrot, zselatint, stabilizátorokat, antioxidánsokat és tartósítószert is. Mindezek mennyiségét - így a pácsókét is - szigorúan szabályozzák, így az egészségre ártalmas mennyiséget nem tartalmazhatnak még a gyorsérlelésű sonkák sem. Egyszerre 16 kilogramm nitrites sonkát kellene megenni ahhoz, hogy bármilyen tünet lépjen fel a fogyasztónál, mindenesetre a szervezetnek nem tesz jót” – fogalmazott a  szakértő.

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

Lizák Pálma: Rochester lánya, Charlotte Brontë: Jane Eyre című regénye nyomán.
Az előző évihez képest 4,8 százalékos vendégéjszaka-gyarapodást mértek.
Kishegyes, 2019. július 11 - július 14. Csütörtökön kezdődik a Dombos Fest, a Vajdaság legkedveltebb művészeti fesztiválja a kishegyesi löszfal tövében. Az egykori szemétdomb helyén civil...
Zsámbéki Színház : július 13. | 20.00 óra | Romtemplom...merészségről, szabadságról, boldogságról, viccről, irodalomról... Előadják: Hámori Gabriella, Elek Ferenc, Fenyő Iván, Nagy Ervin Zongorán...
Zsámbéki Színház : július 14. | 20.00 óra | Romtemplom Beck Zoli és Háy János közös zenés-irodalmi műsora Egy rockzenész és egy író találkozása a boncasztalon. Határbontás a szépirodalom és a...
A Kiskunságban, azon belül is Kiskunmajsán és Szankon olyan ételeket és italokat kóstolhatnak meg az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban.
Szeretettel várok 6 éves kortól mindenkit aki szeretné kipróbálni az agyagozás rejtelmeit.
Budapest legújabb szabadtéri színháza ezen a hétvégén, szombaton ”bejárásra„ hívja az érdeklődőket! Idén nyáron jelentős felújítást követően megnyitotta kapuit Budapest második legnagyobb szabadtéri...
Kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, gyerekprogramokkal várta a látogatókat június 22-én a Múzeumok éjszakája. A...
Különleges színházi produkció a Budai Szabadtéri Színházban . Az elmúlt héten megnyílt új Budai Szabadtéri Színházban június 23-án vasárnap a csíkszeredai Csiki Játékszín mutatja be saját rendezésű...

hirdetés

Ön is hirdetne?

A címlapról ajánljuk

  • Budapest a TOP 10-ben

    Budapest a TOP 10-ben

    Az előző évihez képest 4,8 százalékos vendégéjszaka-gyarapodást mértek. >>>
  • Új Könyvmegálló a Római-parton

    Új Könyvmegálló a Római-parton

    Az Evezős Sörkert előtti partszakaszon került átadásra az Óbudai Könyvmegállók új, ingyenesen használható könyvszekrénye. A Római-parti könyvmegállót a Mi Rómaink >>>
  • Tovább bővül a családtámogatások rendszere

    Tovább bővül a családtámogatások rendszere

    Magyarország Kormánya már eddig is jelentős lépéseket tett a családok támogatása terén. A már bevezetésre került intézkedések – CSOK, jelzáloghitel-elengedés, családi >>>
  • Készül Budapest Zöld Térképe

    Készül Budapest Zöld Térképe

    Green Guide Budapest címmel ingyenes, hiánypótló kiadvány készül a városlakók és átutazók számára a tudatosabb, egészségesebb mindennapok kialakításához. A projektet >>>
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

hirdetés

Ön is hirdetne?

Olvasói blogok

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Könyvajánló

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó